Helligdage i Tyrkiet

Helligdage i Tyrkiet

Tyrkiet har en markant anderledes kultur end den vi kender herhjemme. Dette er også grundlaget for, at så mange af os danskere søger mod Tyrkiet og dens vidunderlige og mangesidige historie, folk og kultur – når ja – og sol og glade badestrande!

Der er simpelthen et væld af grunde for at tage til Tyrkiet og ikke blot kun når varmen har søgt væk fra Danmark, mens solen står højt på himlen i Tyrkiet.

Hvornår end du kunne tænke dig at tage på ferie i Tyrkiet, da vil vi anbefale, at du deltager i eller overværer nogle af deres markant anderledes traditioner og helligdage.

Helligdage i Tyrkiet er noget helt for sig selv, og kan helt klart anbefales, for både de nysgerrige og de kultursøgende.

Nedenfor finder du en samlet liste over nogle af de mest interessante helligdage, som finder sted i Tyrkiet i årets løb.

For lethedens skyld har vi valgt at udføre listen i kronologisk rækkefølge fra årets begyndelse til slutningen på året.

Girls in Assorted-color Apparels

Børnenes dag, 23 april

Børnenes dag er en helt særlig dag i Tyrkiet, og som navnet antyder – en klart særlig dag for børnene. Dagens formål er at hylde børnene, som er Tyrkiets fremtid.

Vi har i Danmark ikke nogen helligdage som minder om denne dag, og denne dag er derfor helt særlig for Tyrkerne. Dagen findes ikke i nogen omliggende lande og er helt og aldeles en unik helligdag i Tyrkiet.

Helligdagen kom til i året 1920 på denne børnenes dag. Kemal Atatürk hedder manden bag børnenes dag, men Atatürk er i Tyrkiet kendt som landets fader.

I den store tyrkiske by, Alanya, vil du på denne dag kunne finde op til flere optog – især i bymidten. At se disse festlige optog er helt klart en unik oplevelse for de fleste, og vi kan klart anbefale at se med, når børnenes dag udfolder sig.

Turkish Coffee and Turkish Delights

Ramadan, 23. april – 23. maj (Ramadan falder på forskellige dato fra år til år)

Ramadan er ikke som sådan en helt unik helligdagsperiode for Tyrkiet; Disse dage fejres ikke kun i Tyrkiet. Denne hellige tid på året er kort fortalt muslimernes faste måned.

Grunden til at datointervallet ændrer sig fra år til år er, at Ramadan følger den islamiske kalender. Ramadans formål er at modstå sine egne fysiske behov.

Dette foregår gennem faste i disse dage under Ramadan fra til solopgang til solnedgang. Her må der ikke indtages mad, men selvfølgelig må man gerne drikke vand. Disse dage er helt specielle for muslimerne, hvortil en stor andel af tyrkerne selvfølgelig er muslimer.

Fasten er helt centralt for islam og er derfor også en vigtig helligdagsperiode i Tyrkiet. Dette er dog ikke gældende for alle – især ikke for turister.

Dagene under Ramadan er dog helt specielle for de troende muslimer og der vil under denne periode være en masse festligheder, når Ramadan starter og slutter, da de dagene før og dagene efter Ramadan, kan få lov at slå sig løs.

Ramadan vil f.eks. slutte af med en fest, som kaldes Şeker Bayrami. Dagen tager udgangspunkt i den første dag af Shawwal, som er den tiende kalendermåned i den islamiske kalender.

Denne dag kan for mange sammenlignes lidt med julen, hvortil det på denne dag er forbudt at faste. Der vil derfor være en masse glade og festende tyrkere på denne helligdag i Tyrkiet.

Anitkabir, the mausoleum of Mustafa Kemal Ataturk in Ankara, Turkey

Atatürks, 19 maj

Året var 1919 da Tyrkiet påbegyndte den tyrkiske uafhængighedskrig og dagen var samtidigt også det første skridt henimod frihed.

Friheden tog her form efter tyrkernes nationale befrielsesbevægelse, og var, som du nok kan forstå på det hele, en helt særlig dag for tyrkerne og deres land, idet landet langt om længe blev mere forende og stærke som land.

I Tyrkiet kaldes dagen for Atatürks navngivet efter en vigtig frontfigur i forbindelse med Tyrkiets uafhængighedskrig, og er i sig selv en mindes- ungdoms-, og sportsdag.

Republic Day of Turkey written in Turkish - Helligdage i Tyrkiet

Republikkens dag, 28-29 september

På tyrkisk kaldes denne dag for Cumhuriyet Bayrami og er en helt særlig dag for tyrkerne. Denne dag varer mere end en dag, og strækker sig faktisk over hele to dage.

Republikkens dag er en helt særlig dag for tyrkerne, da den markerer oprettelsen af Den Tyrkiske Republik. Hertil er det vigtigt at nævne, at den Tyrkiske republik blev til i året 1923.

Den Tyrkiske Republik var resultatet af Tyrkiets sejr efter 4 års uafhængighedskrig. Den Tyrkiske Republik kan i året 2023 markere deres 100-års fødselsdag for deres republik.

På denne storslåede dag holder skoler og offentlige kontorer lukket, idet de fejrer republikken. På dagen vil du i de fleste større byer i Tyrkiet støde på flag, musik, optog og tonsvis af offentlige forestillinger.