Ayia (Aya) Napa A’dan Z’ye Gezi Rehberi

Sonsuz mavi bir gökyüzünün altında uzanan altın sarısı kumlar… Sabahın ilk ışıklarına kadar süren eğlence ve harika yemekler… Bunlar Ayia (Aya) Napa’nın size sunduğu muhteşem tekliflerden sadece birkaçı…

 

Bir zamanların küçük balıkçı köyü Ayia Napa (Yunanca: Αγία Νάπα), şimdilerde kozmopolit bir tatil bölgesi haline geldi. Güney Kıbrıs’ın doğu kıyısında yer alan bu küçük şehir; kültür-sanatla iç içe bir tarihe, canlı gece hayatına ve turkuaz rengiyle büyüleyici plajlara sahip.

“Ayia” (Agia) sözcüğü Yunancada “Kutsal” anlamına gelir; “Napa” ise arkaik bir kelimedir ve “Ormanlık Vadi” anlamına gelir.  Kasaba eski zamanlarda gür, ormanlık bir alanla kaplı olduğundan bu adı alır. Ayia Napa popülaritesini 1990’lı yıllarda kazanmaya başlar: Birkaç on yıl boyunca Avrupalı kalabalığı memnun edebilecek yüzlerce kulüp ve bar açılır ve şehir hızlı bir şekilde Londra’dan Moskova’ya gençlerin uğrak mekanına, hatta bir parti başkentine dönüşüverir.

 

Öte yandan, hepsi bu kadarla sınırlı değil. Ayia Napa’nın egzotik suları ve göz alıcı kumları, geleneksel mutfağı, çeşitli lüks otelleri, ekonomik konaklamaları ve görülmeye değer tarihi ve doğası onu parti çocukları kadar aileler ve çiftler için de ideal bir yer haline getiriyor. Ziyaretçinin kaldığı süre boyunca hem yerel halktan hem de turizm profesyonellerinden göreceği gerçek konukseverlik, eşsiz Akdeniz manzarasının eşliğinde her yaştan ve her zevke sahip insana unutulmaz anlar yaşatıyor.

 

Ayia Napa Nerede, Nasıl Gidilir?

 

Ayia Napa, Kıbrıs’ın doğu kesiminde, Mağusa’nın güneyinde, Greco Burnu yakınında yer alır ve Kokkino Chorio, ‘’Kırmızı Köyler’’ (toprağın canlı kırmızı renginden türetilmiş bir isim) olarak da bilinen bölgenin bir parçasıdır.

Türkiye üzerinden buraya direkt ulaşım sağlanamadığından Güney Kıbrıs’a seyahat etmek isteyenlerin öncelikle Yunanistan’a gitmeleri ve oradan da aktarmalı uçuş yapmaları gerekir.

Ayia Napa: Gez, Gör ve Yap

 

Ayia Napa’da görülecek birçok güzellik var: Ayia Napa Manastırı, Bakire Meryem Kilisesi, Pitoresk Limanı, Thalassa Belediye Müzesi, Makronissos Arkeolojik Mezarları, Venedik Su Kemeri ve şehrin her yerindeki kırsal kilise ve şapeller… Merkezdeki Heykel Parkı, Aşk Köprüsü ve ikonik “Ayia Napa’yı Seviyorum” heykeli de görülmeye değer.

 

Aya Napa’da Gezilecek ve Görülecek Yerler

 

Erkenden kalkıp plaja gitmek yerine rotanızı bir günlüğüne Ayia Napa’nın gizli mücevherlerine doğru çevirebilirsiniz. 16. yüzyılda, kentin tam merkezine, Venedikliler tarafından inşa edilmiş ve oldukça güzel korunmuş Ayia Napa Manastırı bu mücevherlerin en değerlilerinden. Şehir merkezinin görkemiyle domine eden bu ortaçağ manastırı, 1950 ve 1978 yıllarında restore edilmiş ve bugün Kıbrıs ve Ortadoğu kiliseleri için Ekümenik Konferans Merkezi haline getirilmiştir. Manastırın bir kısmı yeraltında, bir kayanın içine yerleştirilmiş ve hemen dışında, 600 yıllık etkileyici bir çınar ağacı var.

ayia napa manastır

Manastıra yürüme mesafesinde, Kıbrıs’ın deniz yaşamının tarihine ve sosyal gelişimine adanmış modern Thalassa Müzesi bulunur. Tarih öncesi çağlardan kalma deniz mirası ve eski Yunan ticaret gemisi ‘’Keryneia II’’nin bir kopyası, incelemeye değer sergilerden bazıları.

 

Açık havada, sanata doymak gibisi yoktur: Bölgeye son eklenen güzelliklerden Ayia Napa Heykel Parkı dünyanın dört bir yanından gelen heykeltraşların, bazı şaşırtıcı sanat eserlerine ev sahipliği yapıyor.

 

Makronissos Arkeoloji Mezarları, Hellenistik ve Roma dönemine ait 19 arkeolojik mezardan oluşuyor: Manastır’a su sağlayan eski Venedik Kemeri, Ayia Thekla Kilisesi ve Ayia Mavri Şapeli gibi kırsal kiliseleri burada görebilirsiniz.

 

Yüzmek ve dalış yapmak için oldukça ideal bir ortama sahip, muhteşem deniz mağaralarıyla ünlü ‘’Palatia’’, gezip görmeniz gereken bir başka yer. Palatia’ya tekneyle veya yürüyerek kolayca ulaşabilir, gün boyu suyun ve güneşin tadını çıkarabilirsiniz.

 

Romantikler için en cazip mekanlar listesinin başını hiç şüphesiz Aşk Köprüsü çekiyor. Sevdiklerinizle buraya uğrayabilir ve unutulmaz fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz. Ayrıca, Ayia Napa’nın Pitoresk Limanındaki öğleden sonra yürüyüşleri hiçbir şeye değişilmez.

Ayia Napa’da Yapılacaklar

 

Uzun bir sahil şeridine sahip Aya Napa plajlarında; jet ski, rüzgar sörfü, su kayağı, uçurtma sörfü, şnorkelli yüzme ve benzeri birçok su sporu aktivitesi bulunuyor. Ayia Napa ve Protaras çevresindeki çeşitli noktalarda yüzmek isterseniz, gün boyunca limandan kalkan tekne gezilerine katılabilirsiniz. Tuzlu sulardan uzakta eğlenceli bir gün için, kentin batı girişindeki fantastik Aya Napa Su Parkını ziyaret edebilirsiniz. Teması antik Yunan mitolojisi olan bu su parkı birçok uluslararası ödüle sahip.

 

ayia napa akşam üstü

Su yerine kara sporlarını tercih edenlere bisikletle bölgeyi keşfetmek ve yürüyüş yapmak için oluşturulmuş birçok ilginç rota da mevcut. Bölgenin çeşitli konumlardaki yürüyüş parkurlarını keşfe çıkabilirsiniz. Ancak tatilde çok fazla yorulmayı sevmiyor, sadece eğlenmek ve rahatlamak istiyorsanız, günlerinizi çok sayıda plaj barından birinde dans ederek, kokteyllerin ve yerel biraların tadını çıkartarak geçirebilirsiniz.

 

Gece boyunca, Ayia Napa bir parti kasabasına dönüşüyor. Sokaklar ve meydanlar yürüyüş yapan, akşam yemeğinin ve içeceklerin tadını çıkaran insanlarla dolup taşıyor. Kulüp insanı değilseniz veya tatile ailecek çıktıysanız akşamınızı Parko Paliatso Luna Park’ında eğlenerek geçirebilirsiniz.

 

Ayia Napa (Aya Napa) Plajları

 

Ayia Napa, Kıbrıs adasının en iyi ve en güzel plajlarından bazılarına sahiptir. Bölgenin en ünlü plajı kuşkusuz, görüntüsüyle nefes kesen ve reklam kampanyalarının biricik yüzü olan Nissi Plajı’dır. Gün boyunca Nissi Plajı’ndaki kalabalık plaj barlarından birinde güneşlenmek, serin sularında yüzmek ve hatta coşkuyla dans etmek tatilin en keyifli kısmını oluşturuyor.

aya napa 5

Aslında bu alanın etrafındaki Makronissos, Lantas ve Golden Beach gibi plajların çoğu Nissi Plajına benziyor. Tüm bu plajlar tamamı Aya Napa Belediyesi tarafından kiralanan şemsiyeler ve şezlonglar ile düzenlenmiştir ve her biri kendi plaj barına sahiptir. Benzer şekilde, kasabanın diğer ucundaki limanın yanında ve 1,5 km uzunluğundaki Pantachou (Grecian Bay) plajını bulacaksınız. Ayia Napa’da hemen hemen bütün plajlar oldukça sığ sulara sahiptir. Yakınlarındaki benzer turistik belde Protaras’taki gibi çok fazla koy bulunmasa da; Ammos tou Kampouri, Katsarka plajı, Vathia Gonia plajı ve Aya Napa’nın 6 km batısında bulunan muhteşem Ayia Thekla plajı gibi birkaç tanesi koy eksikliğini ziyaretçilerine hissettirmiyor.

 

Ayia Napa plajları sadece fiziksel güzelliği ile değil temizliği ile de dikkat çekiyor. Ayia Napa bugün, 14 mavi bayraklı plaja ev sahipliği yapıyor. İşte Aya Napa’nın (doğudan batıya) 14 ünlü Mavi Bayraklı plajı:

  1. Konnos Körfezi,
  2. Kermiya,
  3. Ammos tou Kambouri,
  4. Glyki Nero,
  5. Patachou,
  6. Loukkos tou Manti,
  7. Katsarka,
  8. Pernera,
  9. Vathia Gonia, (Sandy Bay olarak da bilinir.)
  10. Nissi
  11. Nissi Körfezi
  12. Lanta
  13. Makronissos
  14. Ayia Thekla

Nissi Plajı

Ayia Napa (Αγία Νάπα) Restoranları

 

Ayia Napa’daki muhteşem restoranları ve yemekleri bir tatile sığdırmak neredeyse imkansız. Agia Napa kasabasında, geleneksel lezzetlerden tutun da uluslararası tatlara kadar her çeşit yemeği bulabilirsiniz. Örneğin, Gazimağusa bölgesindeki en eski geleneksel tatlardan bazıları sadece Aya Napa’da bulunur. Bu yerel lezzetlerin ve tabi ki ünlü Kıbrıs mezelerinin tadını çıkarmadan tatil biraz boynu bükük kalabilir.

 

 

Ayia Napa son on yılda, dünya mutfağı konusunda da yeni bir ivme kazandı. Artık, kasabanın içinde ve çevresindeki şık restoranlara ek olarak, Ayia Napa’nın en iyi otellerinin mutfaklarında dünya kalitesinde hizmet sunuluyor. İster romantik bir akşam yemeği, ister geleneksel bir Kıbrıs mezesi ya da hamburger arıyor olun, çok çeşitli restoranlar arasından bütçenize ve zevkinize uygun olanı bulabileceksiniz ancak bu kadar lezzetli seçenek arasında bir süre kararsızlık yaşamak da mümkün.

 

 

Akdeniz kültürünün hakim olduğu her yer gibi burada da hamur işi, zeytin ve zeytin mamülleri, yeşillikler ve taze meyve, sebzeler günün her saatinde tüketilebilir. Özellikle gündüz saatlerinde plaja gitmeden önce kasabadaki pastanelerden birinde hamur işinin en lezzetli örneklerinden bir şeyler atıştırabilir ya da yanınızda götürebilirsiniz. Kıbrıs’ın ünlü hellim peyniri ve taze nanesiyle yapılan yöresel peynirli börek, geleneksel siyah zeytinli börek ve domatesli sandviç denemeye değer.

 

Ayia Napa Barlar ve Kulüpler

 

Otoritelerin on yıldan fazla süredir Avrupa’nın en iyi eğlence destinasyonlarından biri olarak gördüğü Ayia Napa’da güneş batana kadar plajlarda rahatlanır, gece kendini gösterdiğinde ise neon ışıklar altında işler biraz değişir.

 

Gökyüzünü ele geçiren neon ışıklar, şehri kocaman bir parti kasabasına dönüştürür. Sabahın erken saatlerine kadar dans edebileceğiniz 80’den fazla bar, pub ve kulüp bulunur. Şehir meydanı bu farklı temalara sahip büyük kulüplerle dolup taşar. Kulüpler yaz sezonunda dünyanın dört bir yanından gelen ünlü DJ’leri misafir eder. Hip Hop, RNB, Trance, House; her kulağa hitap eden eğlenceli dans müzikleriyle Aya Napa kulüpleri çılgın ve unutulmaz partilerin anavatanıdır.

 

Adada sadece çılgın partiler yok: Karaoke, akustik müzik ya da dans gösterileri sizin kaleminiz olabilir. Bunlar da bana fazla derseniz ve daha sakin bir şeyler denemek istiyorsanız endişelenmeyin: Şehirdeki güzel barlarda salon müziği dinleyerek yaz gecelerinizi huzur içinde geçirebilir, kokteyl ya da nargile içerek yıldızların ve yakamozların tadına varabilirsiniz.

Ayia Napa 10

Ayia Napa Vize

 

Türk vatandaşlarının Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ne girişi için vize gerekiyor. Türkiye’de herhangi bir Güney Kıbrıs Diplomatik misyonu bulunmadığı için önce Yunanistan vizesi alınması gerekiyor. Bu işlemin ardından ise Atina Güney Kıbrıs Büyükelçiliğinden Güney Kıbrıs vize işlemleri tamamlanıyor. İşlemler göründüğü gibi biraz zahmetli bu yüzden, ayia napa vizesi için bir aracı firma kullanmanız işleri sizin adınıza oldukça kolaylaştıracaktır. Ayrıca şunu unutmayın, eğer pasaportunuzda KKTC giriş-çıkış damgası varsa vize başvurunuz kabul edilmiyor!

 

Gündüz ayrı gece ayrı güzel Ayia Napa asla uyumuyor. Dinlendirici bir deniz tatili ya da çılgın gece partileri arıyorsanız Kıbrıs’ın güneyini mutlaka ziyaret etmek isteyebilirsiniz.

 

Bonus Okuma: Aile Tatili için En Uygun 5 Yer Antalya

Antalya’nın Aile Tatili Yapmaya En Uygun 5 Yeri