Tyrkiareiser – Topp 9 plasser å besøke i Tyrkia

Tyrkia har ikke bare vært en feriefavoritt hos nordmenn i mange år, det er også den feriedestinasjonen som har opplevd størst økning i bestillinger de siste to årene. Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor nordmenn elsker Tyrkia. Nydelige strender, den hyggelige lokalbefolkningen og ikke minst fantastisk mat som blir servert på de mange restaurantene.

Det som gjør Tyrkia unikt er derimot ikke disse tingene hver for seg, men sammen lager de den fantastiske stemningen som gjør at skuldrene senkes og roen brer seg over de besøkende. Dette gjør at ferien kan nytes, enten du tilbringer den i sanden med noe kaldt og godt i glasset eller på jakt i et av markedene.

 

Tyrkiareiser – Topp 9 plasser å besøke i Tyrkia

Kemer

Litt sør for Antalya ligger en liten koselig by med navn Kemer. Denne idylliske badebyen er perfekt for de badeglade så vel som de som ønsker god mat og noe godt i glasset. Den har blitt kalt «Perlen i den Tyrkiske riviera» og har vært en favoritt hos tyrkere så vel som europeiske turister siden tidlig på 1900-tallet. Navnet kommer fra de store veggene som ble reist for å holde tidevannet borte.

Dermed kunne det investeres i infrastruktur, hoteller og restauranter for de sol- og badehungrige gjestene. Klarer du å holde nervene i sjakk og ikke er redd høyder er gondolbanen til Tahtali noe du må få med deg. Denne byen er så turistvennlig at de fleste restaurantene og forretningene aksepterer euro så vel som den tyrkiske lira. Kemer ligger en liten times kjøretur sør for flyplassen i Antalya.

Belek

Belek er stedet som har alt. I utgangspunktet er det de lange, hvite sandstrendene som lokker turister til Belek, men denne byen har så mye mer å by på. I den senere år har Belek vokst frem som golfdestinasjon nummer 1 i Tyrkia, og det sier ikke lite. Det finnes en hel serie med nydelige 18-hulls baner man kan kose seg på hele dagen, og selv en 27-hulls bane kan man finne her. De fleste hotellene her opererer som all-inclusive, hvor all mat og drikke er inkludert, så det er noe begrenset med restauranter og uteliv, selv om det er langt fra fraværende.

Når det kommer til utflukter så er det Perge og Aspendos som er de viktigste. Perge er oldtidsbyen hvor man finner ruinene etter det utrolige amfiteateret Aspendos, som er igjen etter romerne. Perge var også en viktig by for de tidlige kristne, så hvis du er glad i oldtidshistorie er det få plasser i Tyrkia som kan måle seg med dette området. Belek ligger ca 30 minutter fra flyplassen, så det er så vidt en liten svipptur med taxi eller buss.

Tyrkiareiser - Side

Side

Side er en fabelaktig destinasjon for deg med familie og som søker en stille og rolig plass å slappe av. Med sine flotte og langgrunne strender er dett et trygt og godt badeparadis hvor store som små kan leke i sjøen. Om kvelden stenges den sjarmerende gamlebyen for biltrafikk og man kan sitte på restaurant og nyte den gode stemningen. Du kan også ta en tur innom Aspendos, et nydelig amfiteater fra antikken som enda har forestillinger. Det finnes også massevis av ruiner og historiske minnesmerker rundt Side, så om du ønsker at Tyrkiaferien skal ha historiske innslag er dette plassen for deg. De fleste flyselskap lander i Antalya, og det er ca. 1 times kjøretur til Side.

Alanya

Alanya er den absolutt mest populære destinasjonen for skandinaver på ferie i Tyrkia, og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor når man ser seg om. Det florerer både med utesteder for de unge og hyggelige restauranter for de som tar det mer med ro. Denne kombinasjonen fungerer meget bra da den tilbyr ferierende turister det de måtte føle for den dagen. Avslapningen gjøres på kanskje Tyrkias fineste strand; Kleopatrastranden, som fikk sitt navn av den Egyptiske keiserinnen. Sjømannskirken i Tyrkia har etablert seg her hvis det frister med vafler og gudstjeneste på søndagen. Alanya er en del større enn de andre turistmålene med nesten 300.000 innbyggere, så her får du en by med liv! Fra flyplassen i Antalya tar det rundt 2 timer til Alanya sentrum.

Tyrkiareiser - Oba

Oba

Hvis du er glad i fotball og har lyst til å oppleve lokale fotballag, så kan ta turen til Oba, kort for Obaköy, hvor du finner Alanya National Independence Stadium. Her kan du sitte sammen med 3500 lokale og heie frem det laget du velger. Obs; det anbefales å være nøye med å velge lag, da det er få land som er så ihuga opptatt av lokalfotball som Tyrkia.

Hvis du er mer glad i utflukter er Oba et meget bra valg for å komme seg lenger inn i Tyrkia og se naturen, som for eksempel den lange og nydelige elven Dimcay, hvor du kan booke elvecruise. Det finnes også muligheter for å dra rundt på egen hånd For eksempel med motorsykkel, og se på de endeløse markene med citrusfrukter, eller rett nord og se på den tyrkiske skogen. Oba ligger litt inni landet, så man må belage seg på et par timer i bil fra Antalya flyplass.

Tyrkiareiser - Marmaris

Marmaris

På den sørvestlige delen av den tyrkiske riviera finner vi Marmaris,en middelstor by (etter norsk standard) med 30.000 innbyggere. Denne byen har et av de beste klimaene i månedene desember til februar, med 22-25 grader og regnfritt. Byen har en lang historie, som begynner med at Marmarisslottet ble beleiret av Alexander den store under hans erobringer østover. Senere var dette slottet et av de få gjenstående bygningene etter et kraftig jordskjelv i 1957, og kan besøkes i den brosteinskledde gamlebyen.

De bygget opp igjen en nydelig og sjarmerende havneby, hvor man kan se de mest spektakulære fritidsbåtene i verden ankret. De mange vikene og buktene er et yndet utfluktsmål for turister på pakkereise i Tyrkia. Disse kan enkelt anbefales hvis en lett sjøbris er å foretrekke fremfor å være på stranden. Hvis verken av disse frister, men du vil ennå bade, så kan Marmaris friste med ikke bare ett, men to store badeland. Marmaris er 1 time og 30 minutter kjøring unna nærmeste flyplass.

Bodrum

Helt på sørspissen på Bodrum-halvøya finner vi byen Bodrum. I antikken het denne byen Halicarnassus og var vert for ett av verdens syv underverk; mausoleet for Maussolos. På 1400-tallet ble denne byen et hovedkvarter for europeiske riddere på korstog, og man kan ennå finne klare spor etter disse europeiske ridderne i Bodrum slott, som ble bygget opp i ruinene av mausoleet.

På 1500-tallet ble byen gjenerobret av sultanen og gikk tilbake til Tyrkia. Senere ble byen kjent for fiske, og er i dag på størrelse med Stavanger, og den viktigste næringen er turisme. Byen er meget særpreget da det ikke er lov å male huset sitt andre farger enn hvitt, så alle bygninger er kritt hvite så langt øyet rekker. Det er ca 36 kilometer til nærmeste flyplass, som er Milas i nord.

Pamukkale

Noen byer i Tyrkia har dukket opp de siste 40-50 årene for å dekke behovet til soltørste turister på tyrkiaferie, men Pamukkale er kanskje den eneste byen som har vært et yndet feriested i 3000 år. Stedet har nemlig noen av verdens mest imponerende varme kilder, som har havnet på UNESCOs verdensarvliste. Navnet Pamukkale, som betyr «bommullslott», stammer fra avleiringene etter disse varme kildene, som lager terrasse-lag med hvitt belegg. Denne byen må sees for å oppleves, og er absolutt en av de mest imponerende stedene i Tyrkia. Den nærmeste flyplassen er Izmir, og det anbefales at du bestiller pakketur til denne destinasjonen.

Tyrkiareiser - Kapadokya

Kappadokia

Kappadokia skiller seg fra de fleste andre reisedestinasjonene i Tyrkia da det er lite sandstrender i innlandet, men denne regionen kan skilte med andre severdigheter. Den naturskjønne nasjonalparken lokker hvemsomhelst som liker seg på tur, men det er den underjordiske byen Derinkuyu som trekker flest turister. En fantastisk by gravd ut av fjell over århundre kan imponere selv de som tror de har sett alt. De uthugde kristne klostrene i Goreme er også absolutt verdt å få med seg. Det anbefales å bruke leiebil i denne regionen, og det er kort til flyplass.

 

Været i Tyrkia

Klimaet i Tyrkia er en av de store trekkplastrene til regionen. Temperaturen holder seg alltid høy og det faller nesten aldri regn om sommeren, så godt vært er tilnærmet garantert. Om vinteren faller temperaturen til 15-20 grader, som er en herlig avveksling til alle som setter pris på kjølige kvelder på balkongen, uten at tærne blir blå!

 

Visa og flyreise

Å søke visum for å reise til Tyrkia er veldig enkelt og billig for innehavere av Norsk pass. Dette gjøres på nettsiden www.evisa.gov.tr og koster et par hundrelapper. Pass på at det er mer enn 6 måneder før passet går ut, og dette gjelder også barn under 2 år.

Flyreiser til Tyrkia er uproblematisk da det er så mange som tilbyr tur til Tyrkia, både direkte og charter, at du kan velge og vrake i alternativer: Rutefly: SAS, Norwegian, Pegasus Airlines og Sun Express. Charterselskaper: TUI, Ving, Tyrkiareiser, Detur og Solia.