Turkijos Rivjera Antalija: 6 priežastys pradėti planuoti kitą kelionę

Turkijos regionas Antalija, dar vadinamas Viduržemio jūros perlu, jau ne vienerius metus išlieka viena populiariausių saulės ir naujų įspūdžių ištroškusių lietuvių poilsiautojų kelionių krypčių. Didingų Tauro kalnų papėdėje įsikūręs kurortas, apsuptas nuostabios gamtos, įspūdingų paplūdimių, senovinių buvusių imperijų miestų bei bananų ir citrusinių vaisių plantacijų kiekvienam čia atvykusiam gali pasiūlyti daugybę būdų, kaip puikiai praleisti laiką.

Kodėl Antalija yra tokia populiari poilsinių kelionių Turkijoje kryptis?

Puikus oras ištisus metus

1. Puikus oras ištisus metus

Pabodo lietuviška žiema? Keliaukite į Turkiją ir vėl mėgaukitės vasara! Net 300 saulėtų dienų per metus pasigirti galinti Antalija yra tikras rojaus kampelis visiems dievinantiems saulės vonias, maudynes jūroje ar aktyvų poilsį gamtoje. Šiltasis sezonas čia trunka kone visus metus – nuo vasario pabaigos iki pat lapkričio. Štai balandžio–gegužės mėnesiais temperatūra siekia vidutiniškai 16–20 °C, o vasaros metu termometro stulpelis perkopia ir 35 °C ribą, todėl nemėgstantiems didelio karščio rekomenduojama atostogas planuoti vėlyvaisiais pavario ir rudens mėnesiais.

2. Žavingoji Viduržemio jūra ir mėlynos vėliavos paplūdimiai

Skaidri ir viliojanti Viduržemio jūra bei kvapą gniaužiančios pakrantės neabejotinai yra pagrindinės priežastys, kodėl ramybės ir gero poilsio išsiilgusieji renkasi atostogas Turkijoje. Dėl švelnaus klimato maudynių sezonas čia trunka itin ilgai – pliuškentis jūroje galima nuo gegužės iki lapkričio. Net ir sausio mėnesį vandens temperatūra siekia vidutiniškai 18–19 °C, o štai atostogaujantys vasaros mėnesiais bei rudens pradžioje gali mėgautis iki 25–29 °C įšilusios jūros bangomis.

Antalija gali didžiuotis ir tuo, jog turi daugiausiai Mėlynąja vėliava pažymėtų paplūdimių pasaulyje. Šis apdovanojimas suteikiamas tik aukščiausios kokybės reikalavimus atitinkantiems paplūdimiams, todėl galite būti tikri, jog atostogoms pasirinkę būtent šią kryptį tikrai neapsigausite, nes kokybiškas poilsis Antalijoje garantuotas! Regionas taip pat pritraukia nemažai povandeninio pasaulio gerbėjų – tai viena populiariausių vietų Turkijoje, kur galima išbandyti įprastą ir paviršinį nardymą.

Svarstote, kokius paplūdimius Antalijoje verta aplankyti? Pateikiame vienų geriausių paplūdimių, įsikūrusių kurorte, sąrašą:

  • Konialčio paplūdimys;
  • Laros paplūdimys;
  • Mermerlio paplūdimys pačiame Antalijos centre.

Dėmesio verti paplūdimiai kituose Antalijos regiono kurortuose:

  • Mėnesienos paplūdimys (angl. Moonlight Beach) Kemere;
  • Kaputašo paplūdimys tarp Kašo ir Kalkano;
  • Mažasis (angl. Small Pebble Beach) ir didysis (angl. Big Pebble Beach) akmenukų paplūdimiai Kaše.

3. Ultra viskas įskaičiuota paslaugų paketai

Kartu su nuolat augančiu turizmu Antalija palaipsniui tapo viena iš apgyvendinimo sektoriaus lyderių. Didelė dalis regione įsikūrusių viešbučių siūlo itin patrauklius „Ultra viskas įskaičiuota“ (angl. Ultra All Inclusive) paslaugų paketus, į kuriuos įeina ne tik pusryčiai, pietūs ir vakarienė, bet ir kitos papildomos paslaugos, tokios kaip SPA procedūros, vaikų priežiūra, nemokamas įėjimas į treniruoklių sales, nemokamas mini baras kambaryje, nemokami alkoholiniai ir gaivieji vietinės gamybos bei importiniai gėrimai, nemokami užkandžiai, kava, šviežiai spaustos sultys ir ledai. Neprilygstamos paslaugos, kokybišku Jūsų poilsiu besirūpinantys darbuotojai, SPA centrai, vaikų klubai, daugybė baseinų ir netgi vietoje esantys vandens parkai – aukščiausios klasės Antalijos viešbučiai patenkins kiekvieno atostogautojo poreikius.

4. Gausybė kvapą gniaužiančių turistinių vietų ir pramogų galimybių

Jaukios kavinės, naktiniai klubai, muziejai, pramogų parkai – ką veikti Antalijoje neabejotinai atras visi.

  • Kaleicis – žavingasis Antalijos senamiestis su siauromis, akmenimis grįstomis gatvelėmis, Osmanų, graikų bei turkų stiliaus namais, spalvingomis krautuvėlėmis ir senuoju uostu;
  • Konialčio ir Laros rajonai – pagrindinė vieta ieškantiems pramogų, nes būtent čia rasite daugiausiai kavinių, barų ir parduotuvėlių, taip pat čia įsikūrę vieni geriausių paplūdimių visame kurorte;
  • Adriano vartai – įspūdingi, dar 130 m. imperatoriaus Adriano apsilankymui pažymėjimui pastatyti vartai, per kuriuos pateksite į pačią miesto širdį;
  • Antalijos muziejus – vienas didžiausių ir svarbiausių muziejų Turkijoje, kuriame yra net 13 parodų salių ir galerija po atviru dangumi;
  • Antalijos akvariumas – didžiausias pasaulyje tunelinis akvariumas, paliksiantis įspūdį ir mažam, ir dideliam;
  • Antalijos vandens parkas ir delfinariumas (angl. Aqualand and Dolphinland) – puiki vieta visiems mėgstantiems vandens pramogas ir norintiems smagiai paplaukioti kartu su delfinais;
  • Karaalioglu parkas – nuostabus miesto parkas ramiems pasivaikščiojimams;
  • Dudeno kriokliai – vienas iš unikaliausių gamtos stebuklų Antalijoje.

5. Rojus mėgstantiems apsipirkinėti ir nuostabi vietinė virtuvė

Antalija – tai ne tik žavingi paplūdimiai ir istorinės įžymybės. Spalvingi gatvės turgūs bei modernūs prekybos centrai paverčia penktą didžiausią Turkijos miestą idealia vieta apsipirkinėti. Kurorto centre, ypač senajame Antalijos rajone Kaleicyje (turk. Kaleiçi), galima rasti daug parduotuvėlių, kuriose prekiaujama viskuo: pradedant suvenyrais, antikvariniais daiktais ir rankų darbo kilimais bei baigiant rūbais ir papuošalais. Apsipirkinėdami tokiose parduotuvėse nepamirškite derėtis, nes Turkijoje derybos yra įprasta verslo praktika.

Turistų patogumui atsiskaityti galite ne tik Turkijos valiuta liromis, kurių kursas siekia apie 6–7 liras už vieną eurą ir nuolat kinta, bet ir eurais bei doleriais. Daugelis prekybos vietų taip pat priima apmokėjimus kreditinėmis ir debetinėmis kortelėmis.

Nemėgstantys gaišti laiko derantis turėtų užsukti į „Deepo“ išparduotuvių centrą, kur galima įsigyti žinomų prekės ženklų produktų už mažesnę kainą. Kiti milžiniški, daugiau nei 100 parduotuvių turintys prekybos centrai – „ TerraCity“, „Mall of Antalya“ ir „Antalya Migros“, kuriuose rasite tiek tarptautinių, tiek vietinių prekės ženklų parduotuves.

Norintiems iš arčiau pažinti kasdienį vietinį gyvenimą vertėtų apsilankyti ir ūkininkų turguose, kuriuose galima įsigyti šviežių vaisių, daržovių, žuvies, įvairiausių prieskonių, tradicinių skanėstų bei kitokių gėrybių. Didžiausias turgus mieste vyksta kiekvieną šeštadienį Laros gatvėje. Dar viena vietinių ypač mėgstama turgavietė – uždaras Krioklio (turk. Çağlayan) turgus, įsikūręs to paties pavadinimo rajone.

Dar viena priežastis nukeliauti į Antaliją – įspūdinga vietinė virtuvė, susikūrusi susimaišius įvairių kultūrų maisto gaminimo papročiams. Lankydamiesi regione būtinai paragaukite bent vienos iš daugelio kebabų rūšių ir sluoksniuotos tešlos pyragėlių burekų su sūrio, mėsos, bulvių ar špinatų įdaru. Neteks nusivilti ir vegetarams – jie galės išbandyti šviežios ant grilio keptos žuvies ir jūros gėrybių. Taip pat nepamirškite pasimėgauti turkiška kava ar arbata su tradiciniais gardėsiais – baklava ir lukumu. Smaližiams atsivėsinti karštą vasaros dieną padės netirpstantys ledai „dondurma“.

6. Didelė lankytinų vietų pasirinkimo įvairovė

Dar vienas nenuginčijamas Antalijos privalumas – galimybė greitai ir lengvai pasiekti kitas ne mažiau nuostabias Turkijos lankytinas vietas ir patyrinėti šalies istorinius paminklus bei natūralius gamtos stebuklus.

Belekas – miestelis Antalijos provincijoje, nuo jos nutolęs 30 km į rytus. Šis kurortas garsėja ne tik pasaulinės klasės viešbučiais ir kvepiančių pušynų apsuptais paplūdimiais, bet ir dideliais golfo aikštynais, kuriuose vyksta tarptautiniai golfo čempionatai. Tai puiki vieta norintiems patyrinėti senuosius antikinių miestų griuvėsius – netoliese įsikūrę buvę senovės Graikijos miestai Pegė ir Aspendos, pastarajame rasite didžiulį, daugiau nei 2000 metų senumo amfitetrą, kuriame dar ir dabar vyksta atviri operos ir baleto pasirodymai. Nenuskriausti liks ir gamtos mylėtojai – jie galės grožėtis įspūdingu Kuršunlu kriokliu ir aplink esančiu gamtos parku.

Kemeras – nedidelis, žavingas kurortinis miestas įsikūręs Tauro kalnų papėdėje, 42 km į pietvakarus nuo Antalijos. Nors smėlėta pakrante kurortas pasigirti ir negali, jame yra du puikūs smulkaus žyvro paplūdimiai, vienas iš jų – anksčiau minėtasis Mėnesienos paplūdimys. Iš Kemero lengvai pasieksite ir antikinį Olimpo miestą bei garsųjį Janartašo kalną, ant kurio galima išvysti natūraliai pro uolos plyšius besiskverbiančią ugnį, dar vadinamą mitinės būtybės Chimeros ugnimi.

Alanija – 135 km į rytus nuo Antalijos įsikūręs kurortinis miestas, apsuptas bananų ir citrinmedžių sodų. Garsėja savo uostu, vienintele pasaulyje išlikusia turkų seldžiukų tvirtove, Damlato urvu ir vienu geriausių Europoje Kleopatros paplūdimiu, kuriame, pasak legendos, mėgo lankytis Egipto valdovė Kleopatra.

Kašas ir Kalkanas – du jaukūs, vienas netoli kito įsikūrę žvejų miesteliai, nuo Antalijos nutolę daugiau nei 160 km į vakarus. Per abu šiuos kurortinius miestelius tęsiasi Likijos kelias – vienas įspūdingiausių pėsčiųjų takų, vedantis žygeivius per senovinius griuvėsius, tuščius paplūdimius ir nuostabius gamtos kampelius.