Orai Antalijoje: patarimai planuojantiems atostogas Turkijoje

Turkio spalvos vandenimis, turtinga istorija, įspūdinga vietine virtuve ir panoraminiais vaizdais garsėjantis, kasmet tūkstančius turistų iš visos Europos pritraukiantis Turkijos kurortas Antalija yra neabejotinai puikus pasirinkimas atostogoms. Dėl švelnaus Viduržemio jūros klimato turistinis sezonas šiame regione trunka itin ilgai – nuo balandžio pabaigos iki pat lapkričio. Orai Antalijoje palankūs ištisus metus, tačiau atsižvelgiant į kelionės tikslą yra keletas aspektų, į kuriuos vertėtų atkreipti dėmesį, jog išvyka išpildytų visus Jūsų lūkesčius su kaupu. Juk geras oras – vienas svarbiausių dalykų planuojant keliones.

 

Kokie orai Antalijoje kiekvienu metų laiku ir kada geriausia planuoti atostogas?

 

 

  1. Pavasaris – šiltojo sezono pradžia ir idealus metas, norintiems daugiau ramybės

 

Pavasario mėnesiais orai būna gaivesni, bet lietaus iškrinta vis mažiau, o temperatūra svyruoja nuo 15 °C  kovo mėnesį iki 25 °C gegužės antroje pusėje. Šiltasis sezonas įsibėgėja balandžio mėnesį, kai termometro stulpeliai perkopia 20 °C ribą. Vandens temperatūra vidutiniškai siekia 18 °C, todėl ji puikiai tinka vandens sportui. Šiuo metų laiku galite mėgautis tokiais užsiėmimais kaip nardymas, burlenčių sportas ir plaukimas plaustais. Velykų atostogų metu Antalija įprastai sulaukia didesnių poilsiautojų srautų, tačiau jie nepalyginamai mažesni nei vasarą, todėl tai vis tiek yra puikus laikas mėgautis geru oru ir aktyvia veikla.

 

Kiekvienais metais gegužę Antalijoje vyksta gėlių festivalis, paverčiantis kurortą pasakišku miestu ir pritraukiantis daugybę turistų ir vietinių gyventojų. Šis renginys laikomas vienu spalvingiausių ir įspūdingiausių Turkijoje. Jo metu vietiniai gyventojai pristato savo užaugintas nepaprastas gėles ir konkuruoja tarpusavyje. Taip pat organizuojama daugybė unikalių parodų ir vyksta paradas, kuriame galima išvysti nuostabias gėlių platformas, lėtai judančias miesto gatvelėmis. Jei gėlės – Jūsų aistra, nepraleiskite šio įspūdingo reginio!

 

 

  1. Vasara – kaitri saulė, įšilusi jūra ir begalės pramogų

 

Karštasis vasaros sezonas – pats populiariausias tarp poilsiautojų Turkijoje, todėl šiuo metu paplūdimiai ir pagrindinės kurorto vietos gali būti perpildytos, o kainos – daug aukštesnės nei kitais mėnesiais. Tačiau jei pagrindinis kelionės tikslas – poilsis, saulės vonios ir ilgos maudynės jūroje, patartina rinktis būtent birželio, liepos ir rugpjūčio mėnesius, nes šiuo metų laiku vidutinė oro temperatūra yra apie 30 °C, o vanduo įšyla net iki 29 °C. Visgi nemėgstantiems ir netoleruojantiems karščio atostogas vertėtų planuoti kitu metu, nes vasarą oras Antalijoje gali įšilti iki įspūdingų 40 °C ar dar daugiau.

 

Svarbus šio sezono privalumas yra ir vasaros metu Antalijoje siūlomas itin didelis pramogų pasirinkimas. Birželio, liepos ir rugpjūčio mėnesiais čia vyksta daugybė muzikos ir kultūros festivalių, tarp jų – garsusis antikiniame teatre rengiamas tarptautinis Aspendos operos ir baleto festivalis bei muzikos gerbėjus džiuginantys džiazo ir tarptautinis Antalijos liaudies muzikos ir šokio festivaliai, todėl nuobodžiauti tikrai neteks.

 

 

  1. Ruduo – metas, kai orai Antalijoje tinkamiausi malonioms atostogoms

 

Atslūgę karščiai, maloni vandens temperatūra, mažesni turistų srautai ir žemesnės kainos yra tai, dėl ko rudenį galime vadinti idealiausiu laiku atostogoms Antalijoje. Kai Lietuvoje ima karaliauti vėsūs ir darganoti orai, šiame Turkijos kurorte vis dar galima lepintis saulės spinduliais ir vasariška, neretai net iki 26 °C rudens sezono pradžioje siekiančia šiluma. Rugsėjo orai Antalijoje ypač džiugins tuos, kurie atsipalaiduoti mėgsta leisdami laiką paplūdimyje, nes šio mėnesio vidutinė temperatūra – 25 °C, o jūros vanduo įšila iki 27 °C. Rudens pradžia puikiai tinka ir trokštantiems pažinti šio regiono istorinę pusę bei išbandyti pėsčiųjų takus. Spalį oro temperatūra svyruoja nuo 18 °C iki 25 °C, o vandens temperatūra vis dar siekia 24 °C. Lapkričio mėnesį gali pasitaikyti daugiau lietingų dienų, termometro stulpeliai nukrinta iki vidutiniškai 15 °C. Vėsus žiemos oras čia atkeliauja negreitai, nes nuo jo užstoja Antaliją supanti Tauro kalnų grandinė.

 

Rudens, kaip ir pavasario mėnesiais, veikia šiek tiek mažiau apgyvendinimo, maitinimo, sporto ir pramogų įstaigų nei piko metu, tačiau tai nereiškia, jog negalėsite nevaržomai mėgautis puikiu poilsiu ir linksmybėmis. Rugsėjo mėnesį kurorte vyksta „Ibradi“ vynuogių festivalis, o spalį daug lankytojų pritraukia įspūdingas smėlio skulptūrų festivalis Laros paplūdimyje, kurio metu savo kūrybinius sugebėjimus pademonstruoti gali kiekvienas norintis bei tarptautinis Antalijos „Auksinio apelsino“ filmų festivalis, turintis antro pagal svarbą kino festivalio Turkijoje titulą.

 

Orai Antalijoje

 

  1. Žiema – lietingasis periodas mėgstantiems gaivius orus

 

Orai Antalijoje šaltuoju metų laiku gana vėsūs ir lietingi – vidutinė temperatūra gruodžio, sausio ir vasario mėnesiais svyruoja nuo 10 °C iki 12 °C ir gali nukristi iki vos 1 °C. Savaime suprantama, jog žiemos metu čia lankosi mažiausiai turistų, tačiau nors mėgautis poilsiu paplūdimyje ir nebegalima, šis žavingasis Turkijos kurortas lankytojams gali pasiūlyti daugybę įdomių veiklų ištisus metus, o ir kainos maloniai nustebins, todėl Antalija gali būti puikus šventinės metų pabaigos ar naujųjų pradžios kelionės krypties pasirinkimas. Pasivaikščiojimai po jaukų miesto senamiestį, galimybė geriau pažinti turkų kultūrą, išvykos į istorines Antalijos regiono vietas, tradicinės turkiškos pirties malonumai ar slidinėjimas Tauro kalnų šlaite įsikūrusiame Saklikento slidinėjimo kurorte – ką veikti neabejotinai atrasite net ir šiuo šaltuoju periodu.

 

Orai Antalijoje

 

ORAI ANTALIJOJE TRUMPAI:

 

  • Balandžio ir spalio mėnesiais yra didžiausia galimybė mėgautis geru oru esant maloniai, vidutiniškai nuo 18 °C iki 25 °C siekiančiai temperatūrai.
  • Karščiausias sezonas Antalijoje – birželio, liepos, rugpjūčio ir rugsėjo mėnesiai. Tai taip pat ir sausiausias periodas.
  • Šilčiausias mėnuo – liepa, kai vidutinė maksimali temperatūra siekia net 34 °C. O štai šalčiausias mėnuo yra sausis, tuomet vidutinė maksimali temperatūra yra apie 13 °C.
  • Sausį, vasarį, lapkritį ir gruodį iškrinta daugiausiai kritulių – planuojantys išvyką šiais mėnesiais nepamirškite skėčio! Drėgniausias mėnuo – gruodis, todėl kelionių šiuo mėnesiu reikėtų vengti, jei nesate didelis lietaus mėgėjas ir joms geriau rinktis rugpjūtį, kurio metu kritulių tikimybė mažiausia.