Lomalle tekemistä Antalyassa

Lomalle tekemistä Antalyassa

 

Antalya on upea lomakohde. Aurinko paistaa ja Välimeren suolaisilla rannoilla on rentouttavaa paistatella päivää. Lomallaan voi halutessaan olla vain ja nauttia. Kuitenkin jossain vaiheessa saattaa olla mukava lähteä tutustumaan ympäristöön, ihmisiin, nähtävyyksiin ja Turkin kauniisiin maisemiin. Usein lomaviikko myös tuntuu pidemmältä, mitä enemmän on ehtinyt tehdä ja kokea erilaista ja arjesta poikkeavaa.

Lomalle tekemistä Antalyassa

Aktiivisempaan lomailuun

 

Mitä lomalla sitten voisi tehdä? Oikeastaan melkein mitä vaan. Kaupungissa on noin 1,2 miljoonaa asukasta ja heillä kaikilla omat mielenkiinnon kohteensa ja harrastuksensa. Monenlaista tekemistä Antalyassa siis löytyy! Tässä listaa, mikä voisi kiinnostaa lomalla, sekä muutamia vinkkejä missä ja miten.

 

 • Vesiurheilu
 • Laivaretket Välimerelle ja Jokiristeilyt sisämaahan
 • Hamam eli turkkilainen kylpylä
 • Eläintarha Antalya Zoo
 • Akvaario Antalya Aquarium
 • Vesipuistot
 • Retket nähtävyyksille ja maakuntaan
 • Patikkaretki ympäröiville vuorille
 • Koskenlasku Köprülün kanjonissa noin 80 km päässä sisämaassa
 • Golf
 • Konsertit ja baletti
 • Köysirata Tünek Tepe -vuorelle
 • Shoppailu ostoskeskuksissa tai vanhan kaupungin basaareissa
 • Elokuvat (Cinemaximum Antalya Migros näyttää joitakin elokuvia myös englanniksi – tarkista etukäteen, ettei kyseessä ole dubattu versio)

esiurheilut

Vesiurheilu

 

Vaikka kaikki eivät saakaan siitä kyllikseen, jos auringonpalvonta aamusta iltaan alkaa puuduttaa, on vauhdikkaampaa tekemistä Antalyan rannoilla on onneksi tarjolla. Täällä voit valita mielesi mukaan. Kokeile esimerkiksi surffausta tai windsurfingia eli purjesurffausta tuulessa, vesihiihtoa, purjeliitoa veneen perässä ja sup-lautailua. Kaikkia näitä on yleensä tarjolla isoilla uimarannoilla. Tietysti voit pelata myös rantalentopalloa.

Laivaretkiä - tekemista antalyassa

Laivaretkiä

 

Haluatko viettää päivän merellä? Pidempiä ja lyhyempiä laivaretkiä Välimerelle voi varata esimerkiksi Kaleiçin alueen satamasta. Kauniille Dudenin vesiputouksille sisämaahan pääsee tutustumaan esimerkiksi jokiristeilyllä.

 

Merellä pääset näkemään Turkin kauniita rantoja. Päivän mittaan laivalta saattaa saada pulahtaa uimaan, joten uima-asu mukaan! Vaihtoehtoina on myös snorklausretkiä, tai laitesukellusta. Jännittävä kokemus voi olla myös tutustua Välimereen vähän syvemmin, sukellusveneellä.

 

Liikkumisen iloa

 

Useat hotellit tarjoavat yhteistä aamujumppaa ulkona. Liikkumisesta nauttiville on paljon muutakin tekemistä Antalyassa. Voit tarkistaa löytyykö hotellilta kuntosalia tai muita urheilumahdollisuuksia. Juoksulenkki rannalla on helppo ja nautinnollinen tapa pitää kuntoa yllä. Kesäkaudella lenkille kannattaa lähteä aikaisin aamulla tai auringon laskettua. Keskipäivällä voi tulla liian kuuma. Meriveteen sopii tietysti sukeltaa välillä vilvoittelemaan.

Liikkumisen iloa - Tekemista Antalyassa

Belek, kaupunki lähellä Antalyaa on tunnettu golfradoistaan. Jos golf on lähellä sydäntäsi, pääsee sinne helposti päiväretkelle esimerkiksi dolmus-bussilla. Myös Antalyasta löytyy hyviä golfratoja.

 

Güllük-vuorella Antalyan ulkopuolella järjestetään patikkaretkiä Termessoksen raunioille. Vuoristossa ja Turkin sisämaassa on varsinkin kesällä kuumaa, kuivaa ja karua, vastapainona Välimeren ranta-alueiden vehreydelle ja turkoosille merelle.

 

Muita vaihtoehtoja ovat erilaiset ratsastusretket rannoilla ja sisämaassa, tanssikurssit tai vaikka päiväpassi Konyaaltin rannan World Athletic Centreen. Mikroautoilun ystäville kaupungissa on kivoja ulkoratoja.

 

Turkkilainen liikennekulttuuri on melko hurja. Autot tuuttailevat toisilleen sen merkiksi, että varo, täältä tullaan. Välillä ajellaan myös väärällä puolen tietä. Antalyassa voit silti vuokrata auton tai lähteä moottoripyöräretkelle maakuntaan. Vaihtoehtona paikalliset Dolmus-bussit ovat edullinen ja hyvä tapa liikkua, jos haluat päästä näkemään Antalyan ympäristöä ja viereisiä kaupunkeja.

 

Puuhaa lapsiperheille

Puuhaa lapsiperheille - tekemista antalyassa

Turkkilaisessa kulttuurissa lapsia huomioidaan erityisesti, minkä vuoksi lapsille ja lapsiperheille löytyy paljon tekemistä Antalyassa. Lasten iästä ja kiinnostuksen kohteista riippuen yltä löytyy jo hyviä ideoita. Suosittuja kohteita ovat erityisesti Antalyan useat vesipuistot, kuten Aqualand Antalya Dolphinland tai Laran Aquapark, Antalya Aquarium ja Antalyan eläinpuisto, jotka sopivat toki muillekin kuin lapsille. Lisäksi merirosvoteemalaivalla on jännittävä lähteä Välimerelle purjehtimaan ja lasipohjaveneessä pääsee ihastelemaan merenalaista maailmaa livenä. Myös kaupungin arkeologisessa museossa on lapsille suunnattu osastonsa. Antalya on loistava kohde lapsiperheille.

 

Hamam

 

Hamam on erityinen turkkilainen kokemus. Välimeren aurinko on kuuma ja miljoonakaupungissa riittää vilinää. Jos kaipaat vähän erilaista tekemistä Antalyassa, rauhoittumista kaupungin keskellä, kannattaa kokeilla hamamia eli turkkilaista kylpylää. Niitä löytyy joka puolelta kaupunkia, sillä ne ovat paikallistenkin suosiossa. Omalta hotellilta voi kysyä suosituksia, tai voit kokeilla kadun varrella bongaamaasi paikkaa. Tunnetuimpia hamameita ovat vanhan kaupungin Seta Hamam ja uudessa keskustassa sijaitseva Yeni Hamam.

 

Hamamissa saat kylpeä höyrysaunoissa, kokea kunnollisen ihon kuorinen tai ottaa lisäksi erilaisia kauneushoitoja tai hieronnan. Hamam antaa täydellistä rentoutumista lomaasi, ja samalla pääset tutustumaan yhteen vuosisatoja vanhaan turkkilaiseen perinteeseen. Ota huomioon, että useimmissa hamameissa naiset ja miehet kylpevät omilla puolillaan. Turisteille löytyy myös jokunen hamam-paikka, jossa on mahdollista nauttia hamamista yhdessä. Ota mukaan vain avoin mieli, kylpypyyhkeet ja muu rekvisiitta löytyy paikanpäältä.

antalya museum

Museot

 

Museoista löytyy paljon mielenkiintoista tiedonjanoisille. Niissä voi ihan piipahtaa katselemassa ympärilleenkin, vaikka et haluaisikaan syventyä kaikkiin historian yksityiskohtiin. Tunnetuin ja ehdoton kohde historian ystäville on suuri Antalyan arkeologinen museo, joka kertoo alueen historiasta antiikista ja kauempaakin alkaen. Kiinnostavia ovat myös Ataturk talo, joka on omistettu Turkin ensimmäisen presidentin tarinalle ja vanhan kaupungin pieni ja viehättävä Suna Inan Kiraç, joka kertoo Antalyan elämästä entisaikoina.

Kulttuuria

 

Myös kulttuurin ystäville löytyy tekemistä Antalyassa. Suurkaupungissa on tarjolla taidetta, konsertteja ja vaikka tanssiesityksiä. Jos haluat johonkin tiettyyn näytökseen, on hyvä varata lippu jo etukäteen. Silti paikan päälläkin on vielä mahdollista ostaa lippuja erilaisiin tapahtumiin. Tarkista ainakin Antalya Kültür Merkezi -kulttuurikeskuksen ja Jolly Joker -konserttisalin tarjonta. Perinteistä turkkilaista musiikkia pääsee välillä kuulemaan myös paikallisissa ravintoloissa.

 

Voit myös vierailla paikallisissa moskeijoissa. Yivliminaren moskeija, lähellä satamaa, on rakennettu 1230 ja uudistettu 1373. Toinen tunnettu vanhan kaupungin moskeija on nimeltään Murat Pasa. Moskeijat on usein koristeltu kauniilla ornamenteilla ja arabiankielisillä teksteillä ja tunnelma sisällä on rauhallinen. Muista pukeutua ja käyttäytyä paikallisia kunnioittavasti. Naisille moskeijat tarjoavat yleensä ovella lainahuivin hiusten ja olkapäiden peitteeksi, jos itsellä ei sellaista ole mukana. Vaatetuksen tulisi peittää myös polvet.

 

 

Yöelämä

 

Antalya on vilkas kaupunki yölläkin. Suosittuja ovat esimerkiksi Gaga Club ja Soho Club -yökerhot Laran alueella sekä hipsterityylinen Up Shots Bar vanhassa kaupungissa. Rauhallisempia baareja ja pubeja löytyy niille, jotka eivät välitä tanssimisesta ja kovaäänisestä musiikista.

 

Sopivaa ajankulua Antalyassa

 

Auringonlaskun jälkeen kadut täyttyvät elämästä. Varsinkin kuumana kesäkautena ilma viilenee mukavasti illalla, ja silloin on kiva suunnata askeleet vaikka Kaleiçin vanhan kaupungin rantakadulle tai viehättäville pikkukaduille. Rantakadun varrelta löytyy paljon mukavia ravintoloita ja kahviloita, joihin voi pysähtyä nauttimaan illasta, hyvästä ruoasta ja merimaisemasta.

 

Vanhassa kaupungissa tunnelmaa riittää, kun paikalliset kauppiaat tarjoavat tuotteitaan, neuvottelevat hinnoista asiakkaiden kanssa, ja erilaiset turkkilaiset tuoksut ja äänet täyttävät ilman. Kaleiçissa on totuttu turisteihin, joten eri kielten solinaa kuuluu joka puolella, mutta samoinhan oli jo antiikin Rooman aikoina, kun kauppiaat eri puolilta maailmaa kokoontuivat satamakaupungeissa ostamassa ja myymässä, ja matkalaisetkin pysähtyivät satamiin pidemmillä laivamatkoilla tai jatkoivat sieltä jalkaisin sisämaahan, rikkaammat myös ratsuilla. Täällä voi todeta, että vaikka maailma on muuttunut, paljon on myös säilynyt.

 

Kun suunnittelet lomaasi, varaa tärkeimmät retket etukäteen. Toisaalta myös paikan päällä ehtii suunnitella ja keksiä spontaanisti tekemistä Antalyassa. Vaihtoehtoja löytyy joka puolelta kaupunkia, ja aina voit kysyä lisävinkkejä hotelliltasi tai matkan järjestäjältä.

Seuraava: Antalya Turkki Matkaopas