Antalya, Turkki | Matkaopas

Antalya, Turkki

 

Välimeren suuri rantakaupunki Antalya on monen matkailijan suosikkikohde. Kaupunki tarjoaa upeat puitteet täydelliseen lomaan ja ihastuttaa kauniilla maisemillaan, rannoillaan ja vilkkaalla kaupunkielämällään. Antalya on vähitellen kasvanut miljoonakaupungiksi. Aiemmin moni matkailija pysähtyi täällä vain lentokentällä, mutta kaupunki on viime vuosikymmenen aikana osoittanut olevansa erinomainen lomapaikka. Alueen upeat rannat, lämpö ja kaupungin tarjoama vaihtelu pelkälle rantalomalle houkuttelevat vierailijoita vuodesta toiseen.

 

Antalya sijaitsee meren lahdessa Turkin lounaisosassa Välimeren rannalla. Sitä ympäröivät Taurus-vuoret suojaavat kaupunkia ja tarjoavat upeita päiväretkikohteita huikeine maisemineen. Alueella onkin asuttu jo pitkään. Antiikin Kreikan aikaan kaupunki tunnettiin nimellä Attalia, sen perustajan Pergamonin kuninkaan Attalus II Philadelphuksen mukaan. Myös Rooman valtakunnan vaikutus kaupunkiin näkyy edelleen, vaikka vuosien saatossa Bysantin ja Ottomaanien valtakunnat sekä keskiajan ristiretket Euroopasta Palestiinaan ovat jättäneet oman jälkensä kaupungin historiaan ja kulttuuriin.

 

Lämmin ja aurinkoinen sää sekä monipuolinen vilkas kaupunki kauniine rantoineen takaavat yhä uusien lomailijoiden kiinnostuksen. Paikalliset kauppiaat osaavat varmasti muutaman sanan suomea turistien huomion herättämiseksi, mutta matkalla voi olla hyödyllistä osata ainakin moi (merhaba) ja kiitos (teşekkür ederim) turkiksi. Kieli on aina osa kansan kulttuuria, joten opiskele halutessasi toki vähän enemmänkin ja yllätä paikalliset. Turkin kieli on kaunis ja kovin erilainen kuin suomi.

 

Antalya Turkki Matkaopas Lara Beach

Tekemistä Antalyassa

 

Miljoonakaupungista löytyy kaikkea mahdollista tekemistä rannalla löhöilyn ja shoppailun lisäksi. Erityisesti vanha kaupunki sekä sen vieressä sijaitseva uusi keskusta ovat eloisia alueita aamusta aina myöhälle yöhön asti.

 

Vesipedoille uimarannoilla on tarjolla monenlaista vesiurheilua tai voit vierailla vesipuistoissa, kuten Aqualand Antalyassa. Aqualandin lähellä sijaitsevassa Antalya Aquariumissa voit ihastella mereneläviä ja merenalaista luontoa eri teemoilla rakennetuissa akvaarioissa. Tarkista kalojen ruokinta-ajat etukäteen, niin pääset seuraamaan, kun tehtävään kouluttautuneet sukeltajat ruokkivat haita. Lapsille ja eläinten ystäville myös Antalya Zoo -eläinpuisto on kiinnostava kohde.

 

Erilainen, mutta erittäin rentouttava kokemus ovat Turkkilaiset kylpylät eli hamamit. Niitä löytyy Antalyasta useita, ja ne ovat myös paikallisten aktiivisessa käytössä. Osassa suosituimmista tosin on enimmäkseen ulkomaisia kävijöitä. Voit kokeilla esimerkiksi vanhasta kaupungista löytyvää Sefa Hamamia tai uudemmassa keskustassa sijaitsevaa Yeni Hamamia. Sopivaa kylpypaikkaa voi tiedustella myös hotellista. Hamameissa on perinteisesti erilliset osastot miehille ja naisille. Höyrysaunan jälkeen vierailijalle varattu oma pesijä kuorii ihon päästä varpaisiin. Loppuun kuuluu yleensä vielä kevyt hieronta. Halutessaan hamamissa voi myös panostaa erilaisiin luksushoitoihin. Muista jättää pesijälle tippiä.

 

Musiikista, konserteista ja vaikka baletista kiinnostuneille keskustan uudelta alueelta löytyy Antalyan ooppera- ja balettitalo, ja Konyaaltin rannan vierellä sijaitsee kulttuurikeskus. Paikallista musiikkia voi päästä kuulemaan myös joissakin kahviloissa tai baareissa.

 

Antalyasta voit lähteä erilaisille laivaretkille tutustumaan Välimeren maisemiin. Älä myöskään unohda läheisiä vuoria, jotka tarjoavat vaihtelua, kaunista luontoa ja kiinnostavia päiväretkikohteita.

Antalya Turkki Matkaopas Mermerli Beach

htävyydet

 

Antalyassa on paljon nähtävää ja koettavaa. Roomalaiset halusivat suojata kaupunkia ja rakensivat sen ympärille muurin, jonka jäänteet ovat vieläkin olemassa. Rooman keisari Hadrianuksen kunniaksi 100-luvulla rakennettu Hadrianin portti on vielä tänäänkin upea sisäänkäynti kaupungin sydämeen Kaleiçin vanhaan kaupunkiin. Kulkemalla pääkatua merenrantaan löydät myös paljon perinteisiä rakennuksia. Satamassa voit kävellä aallonmurtajalle tai suunnata askeleesi Hidirlik Kalesin linnoitukselle. Vähän matkaa eteenpäin voit tutustua tarkemminkin kaupungin historiaan Atatürk-talossa.

 

Antalyan maamerkkinä toimii uuden kaupunginosan kupeessa sijaitseva kellotorni. Se oli aikoinaan osa vanhan kaupungin muuria ja edelleen sen yksi sisäänkäynti. Muuri muodostui yli 80 vastaavasta tornista, mutta tämä on viimeinen jäljellä. Kellotorni sijaitsee kaupungin ytimessä, ja on sen vuoksi muodostunut vilkkaaksi kohtaamispaikaksi.

 

Kulttuurista ja historiasta kiinnostuneille Antalyan arkeologinen museo on ehdoton. Museo on yksi Turkin suurimmista ja siellä riittää nähtävää ja ihmeteltävää, vaikkei historia olisi ollutkaan lempiaineesi koulussa. Antalyan maakunnan rikas historia antiikin ajoilta, ja vielä kauempaakin, on esillä suuren museon näyttelyissä. Museosta löytyy erikseen myös lapsille suunnattu osasto.

 

Kaupungin useat basaarit, kuten Antalya Bazaar, viehättävät jännittävän eksoottisella tunnelmallaan, värikkäillä myyntipöydillään, ja vilkkailla myyjillään. Täällä kannattaa varautua tekemään upeita löytöjä ja tinkimään hintoja paikalliseen tapaan. Kadulla on mielenkiintoista myös vaikka vain kävellä ja katsella. Liikkeet ovat auki iltamyöhään.

 

Hieman kaupungin ulkopuolella voit ihastella Lower Duden, Kurşunlun tai Manavgatin kauniita vesiputouksia. Koskematon luonto tarjoaa putouksille upean ympäristön. Älä vain unohda ottaa kameraa mukaan.

 

Myös Antalyan ulkopuolella vuoristossa sijaitseva Termessos on mainio päiväretkikohde, josta löytyy vanhan kaupungin rauniot, ja muun muassa muinainen teatteri. Varaa tänne kunnolliset kengät, sillä polut eivät ole aina ihan tasaisia. Jos omaat reipasta mieltä ja hieman kiinnostusta historiaan tai ihan vaan vuoristomaisemiin, on Termessos varmasti mieleinen vierailupaikka.

 

Jos taas et halua lähteä haastaville vuoristopoluille, mutta muinaiset kaupungit kiinnnostavat, voit lähteä Pergen rauniokaupunkiin lyhyen matkan päähän Antalyasta koilliseen. Täältä löytyy patsaita, pilareita sekä mahtavien rakennusten raunioita antiikin Kreikan ja Rooman ajoilta.

 

Antalya Turkki Drone

Antalyan parhaat rannat

 

Rantaloma Antalyassa on loistava idea. Useat hotellit sijaitsevatkin ihan rannan tuntumassa, ja rantaviivaa riittää pitkälti. Täällä aurinkokin paistaa lähes takuuvarmasti. Välimeren kirkas, puhdas vesi houkuttelee uimaan, kuten myös kesän kuumat päivät. Lämpimien säiden vuoksi uimakausi Antalyassa kestääkin ihan toukokuusta lokakuuhun asti. Rannoilla on tarjolla myös paljon muuta aktiviteettia, vene- ja laivaretkiä sekä vesiurheilua.

 

Konyaaltin pikkukivikkoinen ranta on yksi suosituimpia. Se on ihan vanhan kaupungin etelärajalla. Ranta on yli viisi kilometriä pitkä, joten tilaa siellä riittää. Rannan lähellä on myös paljon kahviloita ja ravintoloita, ja päivä kuluu mukavasti.

 

Laran alueelta löytyy toinen suosittu ranta Lara Beach, joka on noin kymmenen kilometriä kaupungin keskustasta. Alueelta löytyy myös paljon hotelleja. Laran kauniilla hiekkarannoilla voi nauttia leppoisasta lokoilusta, uinnista, mutta myös vesihiihdosta ja muusta vesiurheilusta. Talvikaudellakin täällä voi tehdä mukavia kävelyretkiä ja ihastella sekä merta, että toisella puolen taivaanrannassa siintävää vuoristoa.

 

Antalyan ympäristö

 

Antalyasta molempiin suuntiin Välimeren rantaa löytyy viehättäviä rantakaupunkeja ja kyliä, joissa voi vierailla loman aikana. Näistä muun muassa Belek on tunnettu golfkentistään ja Sidestä löytyy vanhoja Rooman aikaisia nähtävyyksiä. Alanya on edellisiä hieman suurempi, mutta Antalyaa kuitenkin paljon pienempi kaupunki, josta löytyy myös paljon nähtävää ja tehtävää. Mielenkiintoinen lomakohde on myös rauhallinen Gazipaşan kylä, kauniine rantoineen. Lisäksi Antalyasta lounaaseen löytyvät pienet rantakaupungit Kemer, Kaş ja kalastajakylä Kalkan.

 

 

Majoitus

 

Antalyasta löytyy paljon vaihtoehtoja majoitukseen. Erityisesti kesäkaudella toukokuusta lokakuun loppuun valinnanvaraa on runsaasti. Talvikuukausina kaikki hotellit eivät ole auki, mutta koska turistien määräkin on silloin vähäinen, löytyy yöpaikkoja myös talviajan matkailijalle.

 

Useimmat hotellit sijaitsevat joko kaupungin keskustan uudemmilla alueilla, vanhassa kaupungissa tai uimarantojen lähellä, kuten Laran kaupunginosassa. Hotelleja löytyy kaikista hintatasoista. Ihan kaikkein edullisimpien kohdalla kannattaa noudattaa varovaisuutta, sillä taso ei niissä välttämättä ole kovin korkea, ja huoneen turvallisuuskin voi olla vähän niin ja näin. Muutoin hotellit ovat erinomaisia, laadukkaita ja siistejä. Valitse siis mieleisesi.

 

Turkki antalya marina vanha kaupunki

Vanha kaupunki Kaleiçi

 

Maalauksellisen kauniit sokkeloiset pikkukadut henkivät vanhan ajan tunnelmaa. Kaleiçin kapeilla kaduilla voi tuntea olevansa melkein kuin antiikin maailmassa. Täältä löytyy ostospaikkoja ja ravintoloita, mutta myös upeita muistomerkkejä Rooman ajoilta. Roomalaiset rakensivat muurin suojaamaan kaupunkialuetta, sekä useita patsaita ja näyttäviä rakennuksia. Toisaalta pääset myös tutustumaan turkkilaiseen kulttuuriin eri tavalla kuin muualla modernissa miljoonakaupungissa.

 

Meren poukama rajaa Kaleiçin kaupunginosaa etelästä, ja Antalya olikin jo muinoin tärkeä satama- ja kauppapaikka. Nykyisin rantakadun varrelta löytyy muun muassa pikkuputiikkeja, ravintoloita ja kahviloita. Kaleiçin Konyaaltin rannalle voi tulla myös ottamaan aurinkoa ja uimaan. Vanhassa kaupungissa on myös vilkas yöelämä.

 

Perinteiset maustekaupat, torit ja turkkilaistyyliset myymälät houkuttelevat palaamaan tänne toisenakin lomapäivänä. Kaleiçi eli Antalyan vanha kaupunki tuo antiikin ajan ja turkkilaisen kulttuurin matkailijaa lähelle.

 

Ostokset ja Turkkilainen ruokakulttuuri

 

Antalya on loistava shoppailukaupunki, jossa vieraillaan muistakin Turkin lomakohteista. Sieltä löytyy sekä moderneja ostoskeskuksia ja vanhan kaupungin Kaleiçin pikkumyymälöitä. Muun muassa Migros ja Terra City ovat hyviä kohteita, kun haluat shoppailla moderneissa liikkeissä, myös Deepo Outlet Center on kiinnostava käyntikohde ihan Mall of Antalyan yhteydessä lähellä lentokenttää.

 

Ostoskeskusten ketjuliikkeissä tinkiminen ei ole mahdollista, mutta muualla se on suorastaan välttämätöntä. Kauppiaat odottavat asiakkaiden tinkivän hinnoista, joten ensimmäistä tarjousta ei kannata ottaa tosissaan. Pidä hauskaa ja tingi ystävällisesti enemmän. Turistina maksat todennäköisesti kuitenkin vähän enemmän kuin paikalliset. Tästä ei kannata huolestua, sillä hintataso on silti edullinen. Jätä siis matkalaukkuun reilusti tilaa matkamuistoille ja tuliaisille.

 

Käsityöt Turkissa ovat kauniita ja erilaisia koriste-esineitä, kukkavaaseja ja vaatteita löytyy kaikkialta vanhasta kaupungista. Mausteet, korut, matot ja laukut ovat myös suosittuja matkatuliaisia ja hyvästä syystä.

 

Ostoksilla ollessasi kauppiaat todennäköisesti tarjoavat makeaa teetä juotavaksi. Etenkin kuumina kesäkuukausina onkin hyvä muistaa juoda tarpeeksi. Turkkilainen tee tai teeastiasto on myös hyvä idea kotiintuomisiksi.

 

Nälän yllättäessä vaihtoehtoja Antalyan kokoisesta kaupungista löytyy jokaiseen makuun ja hintaluokkaan. Pikaruokaa saa täälläkin toki kansainvälisistä ketjuista, mutta paikalliset yrittäjät tarjoavat herkullisia kebabeja, dönereitä ja muuta suuhun pantavaa silloinkin, kun et halua pysähtyä pidemmäksi aikaa.

Erityisesti Kaleiçin vanhassa kaupungissa, mutta muuallakin, on paljon viehättäviä ravintoloita, joissa kannattaa rohkeasti kokeilla paikallista ruokaa. Lihana tarjolla on usein lammasta tai nautaa. Erilaiset maukkaat pilahvit sisältävät liha- tai kasvisliemessä valmistettua riisiä ja kasviksia, lihaa tai esimerkiksi pähkinöitä. Älä unohda myöskään mainioita kalaruokia. Jälkiruoaksi löytyy suussasulavia leivonnaisia, joista pähkinää sisältävä baklava on nimeltään varmasti tutuin. Kuivatut hedelmät, pähkinät ja erilaiset siemenet ovat suosittuja välipaloja ja sopivat evääksi vaikka rannalle.

 

Turkkilainen ruoka on saanut vaikutteita niin Lähi-Idästä, Välimeren alueelta, Itä-Euroopasta kuin Keski-Aasiastakin. Ruokakulttuuri vaihtelee hieman eri alueilla, mutta Suomessakin ensimmäisenä mieleentuleva kebab on erityisesti Antalyan alueella suosittua. Perinteisesti turkkilainen ruoka ei ole kuitenkaan pelkästään kebabia, vaan riisi, kasvikset ja leipä ovat tärkeä osa ateriaa.

Sää ja aurinko

 

Useimmat valitsevat loma-ajakseen touko-lokakuun. Lomakausi Antalyassa on siis pitkä. Jo toukokuussa lämpötilat kohoavat yleensä 20-25 asteeseen. Heinä- ja elokuu ovat kuumimmat lähemmäs 30 asteen keskilämpötiloilla, mutta kausi jatkuu aina lokakuulle asti, ennen kuin ilma viilenee taas alle 20 asteen. Aurinko paistaa suojaisassa merenpoukamakaupungissa lähes aina. Muista siis käyttää aurinkosuojaa vahvalla kertoimella.

 

Vuoriston suojaamassa kaupungissa talvikuukaudet marras-joulukuusta helmikuun loppuun ovat melko viileitä, mutta eivät sentään kylmiä. Lämpötila pyörii noin kymmenen asteen molemmin puolin ja alkaa nousta maalis-huhtikuussa viidentoista asteen paikkeille. Talvella sää on hieman sateisempi ja Antalyassa on huomattavasti hiljaisempaa. Jos haaveilet rauhallisemmasta lomasta ja auringonpalvonta ei kiinnosta, voi talvikuukausiakin täällä hyvin harkita.

 

Antalya Turkki Liikenne

Liikenne

 

Turkkilainen liikenne on melko kaoottista ja silmät on hyvä pitää auki kaduilla liikkuessa. Dolmus-bussit kulkevat Antalyassa edullisesti ja niillä pääsee kaupunkia kauemmaskin, jos haluat tutustua maakuntaan. Dolmus on oikeastaan bussin ja taksin välimuoto. Aikataulua ei ole, mutta päiväaikaan Dolmuksia kulkee yleensä 5-10 minuutin välein. Hinnasto löytyy bussin etuosasta. Varmista kuljettajalta, meneekö hän haluamaasi kohteeseen. Maksu on kaupungissa vain muutaman liiran verran matkan pituudesta riippuen, eli noin euron pari. Muista pitää käteistä mukana. Matkustajat saattavat maksaa vasta istumapaikaltaan, joten jos joku ojentaa sinulle rahaa käteen, on sinun tarkoitus ojentaa se eteenpäin kuskille tai vaihtorahana takaisin oikealle matkustajalle. Huomioi, että täydessä bussissa on kohteliasta antaa istumapaikka vanhemmille matkustajille. Tämä kannattaa kertoa myös lapsille.

 

Kaupunkialueen ulkopuolella Dolmus-bussit ottavat matkustajia kyytiin mistä tahansa reitin varrelta. Riittää, kun viittoo kuljettajalle haluavansa kyytiin. Valitse toki ensin paikka, johon bussin on helppo pysähtyä. Kaupunkialueilla pysäkit on sen sijaan merkitty sinisellä kyltillä, jossa komeilee iso valkoinen D-kirjain.

 

Kaupungissa liikkuessa taksikin on hyvä vaihtoehto, kunhan sovit hinnan etukäteen tai tarkistat, että kuljettaja laittaa mittarin lähtiessä päälle. Lentokentältä taksimatka kaupunkiin kestää 25 – 45 minuuttia, liikenteen ruuhkaisuudesta riippuen. Bussilla tai ratikalla matka kestää pidempään, mutta hinnat ovat edullisemmat. Bussit lähtevät lentokentältä kaupungin linja-autoasemalle puolen tunnin välein. Laran kaupunkialueelle, missä sijaitsee useita hotelleja, bussit kulkevat joka toinen tunti. Pakettimatkoilla matkatoimisto yleensä järjestää kuljetukset hotellille ja takaisin kentälle. Tämä kannattaa kuitenkin varmistaa etukäteen.

Kaputaş Antalya Turkki

Ikimuistoinen loma Antalyassa

 

Antalya on kaunis ja mielenkiintoinen matkakohde. Turkkilainen kulttuuri on vanha ja tuntuu pohjois-eurooppalaiselle usein hyvin eksoottiselta. Antalyassa voi historiaan ja kulttuuriin tutustua syvemminkin, tai vain levätä arjen kiireistä aurinkoisilla rannoilla. Ei ihme, että useat lomalaiset palaavat tänne yhä uudelleen.