Çıralı, Olimpos ve Adrasan Hakkında

Antalya’nın Batısındaki Değerlerimiz: Çıralı, Olimpos ve Adrasan

 

Olimpos, Beydağları Milli Parkı sınırları içinde yer alan, üç kilometrelik bir sahil şeridine sahip, zengin bitki formasyonu ve Likya bölgesinin antik şehirlerinin bir kısmını bünyesinde bulundurması bakımından önemli bir tarihi turistik bölgedir.

 

Olympos – Çıralı Antalya’nın batısında Kemer ile Adrasan arasındadır. Antalya-Kumluca yolunda Phaselis’i geçtikten sonra Çıralı ve Olympos’a giden yolları gösteren iki işaret görülür. Her iki yolla da Olympos’a ulaşılır.

 

Olimpos

 

Çıralı, Olympos antik kentinin yanındaki köyün adıdır ve Çıralı – Olimpos aynı sahil şeridini paylaşır. Olympos, M.Ö. II.yüzyılda kurulmuş bir liman kentidir. Ünlü Bellerophontes efsanesi burada geçmiştir. 3 mevkideki plajlar şüphesiz Antalya’nın En İyi Plajları arasında yer alır. Çıralı ve Olimpos plajları birbirinin devamı şeklinde ve taş plajlardır. Bu iki plajı ise adrasan takip eder ve plaj kumdan oluşmaktadır.

 

Olimpos, antik tarih ile deniz turizmine elverişli ender güzellikteki yerlerdendir. Kent içinde Roma kilisesi, Mezarlıklar, Hamam ve Kütüphane vardır. Bu kenti sarıp sarmalayan sarmaşıkların içinden akan buz gibi dere ve bu gezi sonunda ulaşılan masmavi koy, tarih ile doğanın mükemmel buluşmasını meydana getirir.

 

Antik şehir içinde tarihi yolda ilerleyerek uzun bir yolculuğun ardından Yunan mitolojisine de konu olan Yanartaş (Chimera) Olimpos’a gelenlerin mutlaka görmesi gereken yerlerden biridir.

 

Olympos – Yanartaş’a 1 Km’lik bir merdiven ve yokuş tırmanışı sonucu ulaşılabiliyor.  Yanartaş’ta yaklaşık 11 adet ateş bulunmaktadır. Bu ateşlere sebep olarak dağın altından gelen ve hiç kesilmeyen doğalgaz benzeri bir gazın sebep olduğu düşünülmektedir En üst noktada üç ateş yan yana yanmaktadır.

 

Çıralı

 

Ateşin başında kimi insanlar şarap içip şarkı söylerken kimileri de genelde ateşin yanma prensibini anlamaya çalışmaktadır. 2000 yıldır sönmeyen bu ateş, ziyaret edenler için çok ilginç bir deneyim olmaktadır.

 

Olimpos Çıralı arası karayolu ile 25 Km, sahilden yürüyerek ise 1 km’dir.

 

Bölgenin kumsalları Caretta deniz kaplumbağalarının doğal yumurtlama alanları içerisinde olması bölgenin doğal çekiciliğini daha da arttırmaktadır.

 

Olimpos’ta Konaklama

 

Olimpos’un geçmişine bakıldığında üniversite öğrencisi gençler ile sırt çantasını sırtlanıp dünyayı dolaşan turistlerin görmeye geldiği bir yer olarak anılmaktadır.

 

Bugünler de ise artık bir tatilde konfor ve lüks aramayan, farklı yerler görüp, farklı tatlar hissetmek isteyen her yaştan kimsenin uğradığı bir yer olduğu söylenebilir.

 

Bu nedenle de son zamanlarda Olimpos’ta kalınabilecek yerler çeşitlenmiştir. Lüksten uzak, adeta doğa ile içiçe yaşamak isteyenler için ağaç evler bulunur.

 

Dileyene de klimalı ve sıcak su banyolu bungalowlar vardır. Ayrıca Çıralı’da otel ve pansiyonlarda kalabilmek de mümkündür.

 

Adrasan

 

Bölgede yer alan Adrasan, Olimpos’a 6 Km mesafede şirin bir bölgedir. Adrasan denizinin Olimpos denizinden bir farkı yoktur.

 

Adrasan’ın tek farkı içinden akan çayın üzerine kurulu tesislerdir. Adrasan’a gidenler burada yer sofrasında yemek yiyebilir, sessiz sakin içkisini veya çayını yudumlayabilir ve suyun üzerinde alttan geçen suyun serinliği ile kendisini cennette düşünebilir.

 

Günümüzde bölge Likya şehirleri olan Phaselis ve Olimpos Antik şehirlerinin de içerisinde yer aldığı Phaselis-Adrasan arasındaki kıyı şeridinde koruma amaçlı planlamalar yapılmaktadır ve bütünleşik sürdürülebilir bir turizm faaliyeti yapılmaya çalışılmaktadır.

 

Bu çalışmalar; genel olarak dağ yürüyüşü, Caretta – Caretta koruma kampı çalışmaları, dağcılık gibi aktiviteler olarak ortaya çıkmaktadır.

 

Tarihi antik kentin bulunduğu bölgede tarih ve deniz turizminin devam etmesi ancak bölgenin korunması ile sağlanabilir.

 

Sürdürülebilir bir turizm; Bölge halkı, kanun koyucu, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerin iş birliği içinde olması ile mümkün olacaktır.

 

Güzelliği, otantikliği, eşsiz doğası kadar halen teknolojiden uzak kalmayı başarabilen Çıralı, Olimpos ve Adrasan bölgelerini mutlaka her turist gezmeli, görmelidir.

 

Referanslar

 

Antalya Müzeler ve Ören Yerleri

 

*Bekdemir, Ü., Elmacı, S., & Sezer, İ. (2010). Turizm Kıskacında Bir Doğa Koruma Alanı: Dilek Yarımadası-Büyük

Menderes Deltası Milli Parkı. Turkish Studies (International Periodical For the Languages, Literature and

History of Turkish or Turkic) , 890-913.

 

*Aksoy, R., & Aksarı, S. (2008). Elmalı (Antalya, Batı Toroslar) Kuzeyinde Likya Naplarının Jeolojisi. Süleyman

Demirel Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi , 45-58.

 

* http://www.antalyakulturturizm.gov.tr/TR,175824/2015-yili.html. (2017, Temmuz, 26).

Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü: http://www.antalyakulturturizm.gov.tr/TR,175824/2015-yili.html

 

*Atik, M., Altan, T., & Artar, M. (2006). Turizm ve Doğa Koruma “Güney Antalya Bölgesi” Gelişmeler ve Sonuçlar.

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi , 165-177.

 

*Eren, Ö. (2006). Antalya Beydağları’nın (Tahtalı, Teke, Çalbalı, Pozan Uzunkarış, Özdemir ve Kartal Dağları) Yüksek

Dağ vejetasyonunun Bitki Sosyolojisi Yönünden Araştırılması. Basılmamış Doktora Tezi . Antalya:

Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı.

 

*Sayhan, S. (1990). Teke Yarımadasının Bitki Coğrafyası. Yayınlanmamış Doktora Tezi . İstanbul: İstanbul

Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türkiye Coğrafyası Anabilim Dalı.